Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Smakowite, chrupiące ziemniaczki – doskonałe na zdrową przekąskę przed obiadem, albo jako dodatek do wszelkich dań mięsnych. Smażenie na patelni sprawia, że są chrupiące, a nie są tak tłuste jak te smażone w głębokim oleju.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łodyżka rozmarynu, posiekana
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g czarnych oliwek
  • 75 g sera feta
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Włożyć ziemniaki do garnka z dobrze dopasowaną przykrywką, posolić i zalać zimną wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ognień i gotować przez 20-25 minut. Odcedzić i odstawić, aby nieco ostygły. Obrać i pokroić na ćwiartki.

2W patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć ćwiartki ziemniaków na średnim ogniu aż będą rumiane. Dodać rozmaryn, oliwki i ser feta, i chwilę mieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

2 osób