Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pieczone ziemniaki z nadzieniem ze szparagów, kwaśnej śmietany, boczku i żółtego sera. To najlepsza przekąska na ciepło gdy jest sezon na szparagi.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 500 g szparagów pokrojonych na 2 cm kawałki i ugotowanych
  • 2 plasterki boczku, pokrojone w kostkę i podsmażone
  • 1 łyżka mleka
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 100 g startego sera cheddar

Przygotowanie:

1Ziemniaki upiec w mundurkach w 200 stopniach C przez około godzinę, aż będą miękkie. W tym czasie w wodzie ugotować szparagi, a na patelni podsmażyć boczek.

2Upieczone ziemniaki nieco przestudzić i naciąć lub lekko odkroić wierchy. Wydrążyć z każdego ziemniaka trochę miąższu i włożyć do miski.

3Do miąższu dodać mleko, śmietanę, sól, pieprz, szparagi, połowę sera i boczek. Wymieszać i nałożyć do ziemniaków.

4Posypać resztą sera i włożyć na kilka minut do piekarnika, aby ser się stopił.

Porcja dla:

4 osób