Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Pieczone ziemniaki z nadzieniem ze szparagów, kwaśnej śmietany, boczku i żółtego sera. To najlepsza przekąska na ciepło gdy jest sezon na szparagi.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- 500 g szparagów pokrojonych na 2 cm kawałki i ugotowanych
- 2 plasterki boczku, pokrojone w kostkę i podsmażone
- 1 łyżka mleka
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 100 g startego sera cheddar
Przygotowanie:
1Ziemniaki upiec w mundurkach w 200 stopniach C przez około godzinę, aż będą miękkie. W tym czasie w wodzie ugotować szparagi, a na patelni podsmażyć boczek.
2Upieczone ziemniaki nieco przestudzić i naciąć lub lekko odkroić wierchy. Wydrążyć z każdego ziemniaka trochę miąższu i włożyć do miski.
3Do miąższu dodać mleko, śmietanę, sól, pieprz, szparagi, połowę sera i boczek. Wymieszać i nałożyć do ziemniaków.
4Posypać resztą sera i włożyć na kilka minut do piekarnika, aby ser się stopił.
Porcja dla:
4 osób