Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Smaczna przystawka na ciepło, która doskonale pasuje na mniej lub bardziej uroczyste kolacje – gościom zawsze smakuje!

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 200 g startego sera żółtego
  • 1 pęczek bazylii, posiekany
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Ziemniaki umyć i osuszyć. Piec przez 35 minut, aż będą miękkie. Można je również ugotować na parze.

3Ziemniaki przekroić na pół i ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrążyć środek.

4Wymieszać wydrążone ziemniaki z serem, bazylią i śmietaną. Dodać masło, doprawić solą i pieprzem.

5Farsz nakładać do łupinek. Piec przez 7-10 minut.

Porcja dla:

16 osób