Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Smaczna przystawka na ciepło, która doskonale pasuje na mniej lub bardziej uroczyste kolacje – gościom zawsze smakuje!
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 200 g startego sera żółtego
- 1 pęczek bazylii, posiekany
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Ziemniaki umyć i osuszyć. Piec przez 35 minut, aż będą miękkie. Można je również ugotować na parze.
3Ziemniaki przekroić na pół i ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrążyć środek.
4Wymieszać wydrążone ziemniaki z serem, bazylią i śmietaną. Dodać masło, doprawić solą i pieprzem.
5Farsz nakładać do łupinek. Piec przez 7-10 minut.
Porcja dla:
16 osób