Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Słodki smak przypieczonego czosnku sprawia, że te tłuczone ziemniaki są pyszne!
Składniki:
- 6 obrane ząbki czosnku
- 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
- 7 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- 120 ml (1/2 szkl.) mleka
- 20 g startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C.
2Włożyć ząbki czosnku do małego naczynia do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, przykryć i piec 45 minut, aż nabiorą złotego koloru.
3Zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę, włożyć do niej ziemniaki i gotować aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić i przełożyć do dużej miski.
4Do ziemniaków dodać pieczony czosnek, mleko, ser parmezan i masło. Doprawić solą i pieprzem. Miksować, aż osiągną odpowiednią konsystencję.
Porcja dla:
8 osób