Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Słodki smak przypieczonego czosnku sprawia, że te tłuczone ziemniaki są pyszne!

Składniki:

  • 6 obrane ząbki czosnku
  • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
  • 7 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
  • 20 g startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2Włożyć ząbki czosnku do małego naczynia do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, przykryć i piec 45 minut, aż nabiorą złotego koloru.

3Zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę, włożyć do niej ziemniaki i gotować aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić i przełożyć do dużej miski.

4Do ziemniaków dodać pieczony czosnek, mleko, ser parmezan i masło. Doprawić solą i pieprzem. Miksować, aż osiągną odpowiednią konsystencję.

Porcja dla:

8 osób