Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Oto puree ziemniaczane, do którego można użyć ziemniaki z poprzedniego dnia. Jeśli piecze się je po wyjęciu ziemniaków z lodówki, muszą one najpierw postać w temperaturze pokojowej przez ok. 30 minut.

Składniki:

  • 2,2 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 170 g serka śmietankowego
  • 230 g śmietany
  • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
  • 2 łyżeczki soli cebulowej
  • mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużym garnku dobrze wymieszać tłuczone ziemniaki z serkiem, śmietaną, mlekiem i solą cebulową. Dodać pieprz do smaku i wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego.

2Piec pod przykryciem w temperaturze 165°C przez 50 minut.

Porcja dla:

12 osób