Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Oto puree ziemniaczane, do którego można użyć ziemniaki z poprzedniego dnia. Jeśli piecze się je po wyjęciu ziemniaków z lodówki, muszą one najpierw postać w temperaturze pokojowej przez ok. 30 minut.
Składniki:
- 2,2 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 170 g serka śmietankowego
- 230 g śmietany
- 120 ml (1/2 szkl.) mleka
- 2 łyżeczki soli cebulowej
- mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W dużym garnku dobrze wymieszać tłuczone ziemniaki z serkiem, śmietaną, mlekiem i solą cebulową. Dodać pieprz do smaku i wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
2Piec pod przykryciem w temperaturze 165°C przez 50 minut.
Porcja dla:
12 osób