Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Duże ziemniaki są pakowane w folię aluminiową i pieczone w gorącym piekarniku – w Anglii ziemniaki w folii podaje się z serem ziołowym, z kwaśną śmietaną i łososiem lub kawiorem.

Składniki:

  • 8 dużych mączystych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Umyć ziemniaki pod bieżącą wodą i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym.

2Natrzeć olejem 8 sporych kawałków folii aluminiowej. Każdy ziemniak luźno owinąć kawałkiem folii. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku około godziny. Wyjąć.

3Odwinąć ziemniaki i końcem ostrego noża naciąć je na krzyż. Miąższ ziemniaków lekko wycisnąć na wierzch dwoma widelcami lub po prostu ściskając ziemniak w palcach. Można podawać z przygotowanym w domu twarożkiem ziołowym.

Porcja dla:

4 osób