Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Bardzo lubię ten sposób przyrządzania ziemniaków do obiadu. Najpierw je podgotowuję, a nastepnie zapiekam z tymiankiem.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

1Ziemniaki umyć i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić i pokroić w plasterki.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować łyżką oliwy.

3W naczyniu układać warstwy ziemniaków, przesypując tymiankiem i pieprzem. Wierzch skropić pozostałą oliwą. Piec przez około 30 minut, aż będą miękkie i rumiane.

Porcja dla:

4 osób