Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Bardzo lubię ten sposób przyrządzania ziemniaków do obiadu. Najpierw je podgotowuję, a nastepnie zapiekam z tymiankiem.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- sól
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
1Ziemniaki umyć i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić i pokroić w plasterki.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować łyżką oliwy.
3W naczyniu układać warstwy ziemniaków, przesypując tymiankiem i pieprzem. Wierzch skropić pozostałą oliwą. Piec przez około 30 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Porcja dla:
4 osób