Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Jest to smaczny sposób na wykorzystanie wszystkich żółtych kabaczków, które zbierasz w swoim ogrodzie każdego lata. To samo robię z zielonymi cukiniami.

Składniki:

  • 4 średnie żółte kabaczki
  • 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
  • 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do średniej temperatury.

2Pokroić kabaczki wzdłuż na plastry grubości 0,8 do 1 cm, aby powstały długie ładne paski, które nie spadną przez ruszt.

3Oliwę zagrzać w rondelku i dodać ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż czosnek zacznie skwierczeć i stanie się aromatyczny. Posmarować plastry kabaczków oliwą z czosnkiem i posypać solą i pieprzem.

4Piec na ruszcie przez 5 do 10 minut z każdej strony, aż osiągną pożądaną miękkość. W trakcie pieczenia smarować dodatkowo czosnkową oliwą i odwracać od czasu do czasu, aby zapobiec przyklejaniu się do rusztu lub przypalaniu.

Porcja dla:

8 osób