10 min.
20 min.
30 min.
Jest to smaczny sposób na wykorzystanie wszystkich żółtych kabaczków, które zbierasz w swoim ogrodzie każdego lata. To samo robię z zielonymi cukiniami.
Składniki:
- 4 średnie żółte kabaczki
- 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
- 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill do średniej temperatury.
2Pokroić kabaczki wzdłuż na plastry grubości 0,8 do 1 cm, aby powstały długie ładne paski, które nie spadną przez ruszt.
3Oliwę zagrzać w rondelku i dodać ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż czosnek zacznie skwierczeć i stanie się aromatyczny. Posmarować plastry kabaczków oliwą z czosnkiem i posypać solą i pieprzem.
4Piec na ruszcie przez 5 do 10 minut z każdej strony, aż osiągną pożądaną miękkość. W trakcie pieczenia smarować dodatkowo czosnkową oliwą i odwracać od czasu do czasu, aby zapobiec przyklejaniu się do rusztu lub przypalaniu.
Porcja dla:
8 osób