Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
510 min.

Ten przepis jest najlepszy pod słońcem. Prosty do przygotowania i przepyszny. To mój ulubiony dżem!

Składniki:

  • 500 g agrestu
  • 4 szklanki cukru
  • 10 liści wiśni
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

1Najlepiej wybrać agrest o bardziej intensywnym zielonym kolorze. Opłukać i ponakłuwać igłą w kilku miejscach.

2Cukier rozmieszać w wodzie i zagotować. Wrzucić agrest i liście, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyjąć liście. Wyłączyć ogień i odstawić owoce w syropie na całą noc.

3Następnego dnia zagotować dżem na dużym ogniu. Dodać sok z cytryny i gotować przez 15 minut.

Porcja dla:

40 osób