Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
510 min.
510 min.
Ten przepis jest najlepszy pod słońcem. Prosty do przygotowania i przepyszny. To mój ulubiony dżem!
Składniki:
- 500 g agrestu
- 4 szklanki cukru
- 10 liści wiśni
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1Najlepiej wybrać agrest o bardziej intensywnym zielonym kolorze. Opłukać i ponakłuwać igłą w kilku miejscach.
2Cukier rozmieszać w wodzie i zagotować. Wrzucić agrest i liście, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyjąć liście. Wyłączyć ogień i odstawić owoce w syropie na całą noc.
3Następnego dnia zagotować dżem na dużym ogniu. Dodać sok z cytryny i gotować przez 15 minut.
Porcja dla:
40 osób