Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Dobry sposób na przygotowanie liści winogron, które później można używać do zawijania małych gołąbków z mięsnym lub dowolnym farszem.

Składniki:

  • 60 dużych liści winogron
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Liście winogron umyć, odsączyć, odciąć ogonki. Podzielić na 6 części układając stosiki.

2Wyparzyć słoik. Każdą kupkę liści zwinąć w ciasny rulonik. Ułożyć pionowo w słoiku.

3Zagotować 1/2 litra wody z solą. Zalać liście tak, aby były przykryte. Słoik lekko zakręcić i wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować przez około 15 minut. Słoik wyjąć i dokręcić zakrętkę. Odstawić do przestygnięcia.

Porcja dla:

1 osoby