Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Dobry sposób na przygotowanie liści winogron, które później można używać do zawijania małych gołąbków z mięsnym lub dowolnym farszem.
Składniki:
- 60 dużych liści winogron
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Liście winogron umyć, odsączyć, odciąć ogonki. Podzielić na 6 części układając stosiki.
2Wyparzyć słoik. Każdą kupkę liści zwinąć w ciasny rulonik. Ułożyć pionowo w słoiku.
3Zagotować 1/2 litra wody z solą. Zalać liście tak, aby były przykryte. Słoik lekko zakręcić i wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować przez około 15 minut. Słoik wyjąć i dokręcić zakrętkę. Odstawić do przestygnięcia.
Porcja dla:
1 osoby