Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Pyszna pasta z papryki w słoiki. Robię ją w dużych ilościach, a później używam do kanapek albo do różnych potraw jako dodatki. Jest przepyszna!

Składniki:

  • 3-3,5 kg czerwonej papryki
  • 2 główki czosnku
  • 1,5 łyżeczki chili
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka vegety

Przygotowanie:

1Paprykę i czosnek mielimy przez maszynkę. Dodajemy do nich wszystkie składniki oprócz przecieru i cukru. Gotujemy 30 minut.

2Po tym czasie dodajemy cukier i przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze 15 minut.

3Gorący ajvar przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.

Porcja dla:

6 osób