Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Pyszna pasta z papryki w słoiki. Robię ją w dużych ilościach, a później używam do kanapek albo do różnych potraw jako dodatki. Jest przepyszna!
Składniki:
- 3-3,5 kg czerwonej papryki
- 2 główki czosnku
- 1,5 łyżeczki chili
- 1 szkl. octu
- 1 szkl. oleju
- 1 łyżeczka vegety
Przygotowanie:
1Paprykę i czosnek mielimy przez maszynkę. Dodajemy do nich wszystkie składniki oprócz przecieru i cukru. Gotujemy 30 minut.
2Po tym czasie dodajemy cukier i przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze 15 minut.
3Gorący ajvar przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.
Porcja dla:
6 osób