Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
4445 min.

Ten domowy sposób na twaróg ukoił moją tęsknotę za naszym krajowym nabiałem kiedy przeprowadziłam sie do Seattle.

Składniki:

  • 1 litr mleka pełnego
  • 1/2 litra maślanki
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1W garnku wymieszać wszystkie składniki i postawić w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką.

2Po upływie 3 dni gotować przez 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

3Przecedzić zawartość przez bawełnianą ściereczkę: wtedy oddziela się serwatka, a pyszny ser zostaje na ściereczce.

4Przełożyć do pojemników i schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

15 osób