Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Świetny sposób na przygotowanie pisanek na Wielkanoc – dobra zabawa dla dużych i małych, a składniki na barwniki najprawdopodobniej już masz pod ręką w kuchni!

Składniki:

  • 12 jajek o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1Jajka włożyć do rondelka, dodać szklankę danego barwnika (chyba, że podana jest inna miara). Jajka można zawinąć w łupiny cebuli i obwiązać białą nitką, aby powstały marmurkowe wzorki.

2Do każdego barwnika należy użyć oddzielnego rondelka. Całość zalać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Zestawić z ognia i zostawić w barwniku, aż jajka wystygną.

3Jajka opłukać pod zimną wodą, a następnie wytrzeć miękką ściereczką namoczoną w oleju. Dzięki temu jajka uzyskają połysk.

Porcja dla:

12 osób