15 min.
30 min.
45 min.
Ten smakowity zapiekany deser, doprawiony wanilią i podawany z duszonymi wiśniami, bardzo łatwo przyrządzić i powinien zasmakować każdemu, bez względu na wiek. Należy uważać, żeby nie piec go zbyt długo – świeżo wyjęty z piekarnika powinien być tylko lekko ścięty. Można go przyrządzić dużo wcześniej.
Składniki:
- 600 ml chudego mleka
- ½ laski wanilii, rozciętej wzdłuż
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 40 g drobnego cukru
- ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
1Wlać mleko do rondla. Dodać wanilię i doprowadzić niemal do wrzenia. Zestawić z ognia, przykryć i odstawić na 15 minut.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wbić całe jajka do miski, dodać żółtka, drobny cukier oraz mąkę kukurydzianą i lekko utrzeć.
3Doprowadzić mleko do wrzenia, usunąć z niego wanilię i wlać gorące mleko do jajek, cały czas ucierając. Przelać przez sito do dzbanka, a następnie rozlać do sześciu lekko nasmarowanych foremek.
4Postawić foremki w brytfannie i wlać do niej tyle wody, żeby sięgała do połowy wysokości foremek. Piec 30–35 minut, aż budynie lekko się zetną – powinny być jeszcze lekko galaretowate, gdyż po wyjęciu z piekarnika będą się piec w środku przez kilka minut. Wyjąć foremki z brytfanny i ustawić na metalowej kratce, żeby całkowicie ostygły. Kiedy będą już zimne, wstawić do lodówki, żeby je schłodzić.
5Przygotować duszone wiśnie. Wlać 6 łyżek wody do rondla. Wsypać brązowy cukier demerara i podgrzewać na małym ogniu, aż się całkowicie rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć i dodać wiśnie. Przykryć i dusić na małym ogniu 4–5 minut, aż zmiękną. Wyjąć wiśnie łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
6Rozrobić mąkę ararutową z łyżką zimnej wody. Wlać do soku z wiśni, który pozostał w rondlu i gotować na małym ogniu minutę, mieszając, aż sos zgęstnieje i zrobi się przejrzysty. Gotować jeszcze kilka minut, polać sosem wiśnie (można go podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej).
7Nałożyć po kilka duszonych wiśni na wierzch każdego budyniu, a resztę podać w sosjerce.
Porcja dla:
6 osób