Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Smaczne i szybkie do przygotowania kanapki na ciepło dla wegetarian – najlepiej użyć pełnoziarnistych bułek do hamburgerów. Można dodać grzyby shitake lub pieczarki.

Składniki:

  • 250 g grzybów shitake lub pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 150 g sera żółtego
  • 4 pełnoziarniste bułki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Grzyby pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

2Na patelni rozgrzać masło i smażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu przez kolejne kilka minut.

3Dodać czosnek i tymianek, wymieszać i smażyć przez minutę.

4Ser zetrzeć na tarce.

5Przygotować bułki – przekroić je na pół, na jedną połowę nałożyć grzyby, posypać serem i zapiec w piekarniku ustawionym na funkcji grill, aż ser się rozpuści. Przykryć drugą połową i podawać.

Porcja dla:

4 osób