25 min.
20 min.
45 min.
Te wyśmienite grzyby smakują jak w najlepszej restauracji i są ulubionym daniem mojego chłopaka. Nie są za bardzo czasochłonne i można je przygotować nawet dwa dni wcześniej.
Składniki:
- 12 całych świeżych pieczarek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki cebuli granulowanej
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Spryskać blachę do pieczenia tłuszczem w sprayu. Pieczarki oczyścić wilgotnym papierowym ręcznikiem. Ostrożnie usunąć nóżki, a następnie starannie je posiekać, odrzucając twarde końcówki.
2Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i posiekane nóżki pieczarek, i smażyć, aż cała woda wyparuje, uważając, by nie przypalić czosnku. Odstawić do wystygnięcia.
3Kiedy grzyby ostygną, dodać do nich serek śmietankowy, parmezan, pieprz, cebulę granulowaną i pieprz cayenne. Masa powinna być bardzo gęsta. Przy pomocy małej łyżeczki obficie napełnić wszystkie kapelusze farszem. Ułożyć grzyby na przygotowanej blasze.
4Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż kapelusze będą gorące, a pod nimi zacznie się tworzyć sos.
Porcja dla:
12 osób