60 min.
20 min.
200 min.
Pyszne solo, lub jako dodatek do barszczu lub mięsa. Drożdżowe ciasto i delikatny w smaku farsz pieczarkowy. Jeśli mamy czas i cierpliwość można robić mniejsze paszteciki, wtedy trzeba je krócej piec.
Składniki:
- 30 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 500 g mąki
- 3 żółtka
- 60 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
1Drożdże rozrobić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
2Pozostałe mleko zagotować i zalać nim mąkę przesianą do miski. Ciasto mieszać łyżką drewnianą, dobrze ucierając, aby nie porobiły się kluchy. Dodać rozczyn drożdżowy, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
3Po godzinie dodać żółtka i szczyptę soli i bardzo dobrze wyrobić. Masło roztopić i lekko przestudzone wlewać do ciasta, cały czas wyrabiając. Ciasto musi być miękkie i bardzo elastyczne. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
4W międzyczasie przygotować farsz: cebulę posiekać i podsmażyć na maśle lub na oleju.
5Pieczarki bardzo drobno posiekać i dodać do cebuli. Smażyć przez 10 minut, aby dobrze odparowały, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
6Do farszu wbić jajka, wymieszać. Dodać bułkę tartą i pietruszkę.
7Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
8Ciasto rozwałkować i kroić na prostokąty. Na każdy nakładać łyżeczkę nadzienia i zwijać w ruloniki, zlepiając brzegi. Układać na natłuszczonej blaszce ustawionej w ciepłym miejscu. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
9Piec przez 20-25 minut.
Porcja dla:
10 osób