Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
55 min.

Proste i szybkie ciasto na gofry lub naleśniki. Najlepiej odstawić je przed smażeniem na co najmniej 30 minut. Gofry podawać z cukrem pudrem, syropem toffi, bitą śmietaną i/lub owocami.

Składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 75 ml oleju roślinnego
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i jajkami. Ciasto nie będzie całkiem gładkie.

2Polać mlekiem brzegi miski, aby zmyć do środka ciasto. Szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Wmieszać olej. Odstawić ciasto na 30 minut (jeśli masz tyle czasu).

3Piec gofry w gofrownicy zgodnie z instrukcjami producenta.

Porcja dla:

4 osób