Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Bardzo prosty sposób na obiad, wystarczy tę kiełbasę podać z ziemniakami i surówką. Bez smażenia, więc i tłuszczu mniej. Za to pełnia smaku pysznej kiełbasy! Zawsze jem taką kiełbasę na Śniadanie Wielkanocne 🙂

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 duże cebule pokrojone w plasterki
  • 6 ząbków czosnku, obranych
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne lub brytfankę wysmarować tłuszczem – najlepiej smalcem, ale może być też olej lub masło.

2Ułożyć kiełbasę ciasno w przygotowanym naczyniu i obłożyć cebulą oraz ząbkami czosnku. Piec przez godzinę. Od czasu do czasu nakłuwać kiełbasę, aby wyciekł z niej tłuszcz.

Porcja dla:

6 osób