Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
04 min.
04 min.
Całkowity czas:
14 min.
14 min.
Aby to danie wyszło idealnie przegrzebki (czyli muszle św. Jakuba) muszą być bardzo świeże. Smaży się je na bardzo gorącej patelni. Podawać z sałatką, ryżem, ziemniakami lub z makaronem.
Składniki:
- 12 przegrzebków
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Żeliwną patelnię lub patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzać na dużym ogniu. (Nie dodawać tłuszczu.)
2Oprószyć przegrzebki solą i pieprzem.
3Gdy patelnia będzie naprawdę gorąca wrzucić na nią przegrzebki.
4Zdjąć patelnię z ognia. (Będzie wystarczająco gorąca, aby przegrzebki się usmażyły.)
5Po 1 minucie odwrócić przegrzebki na drugą stronę.
Porcja dla:
4 osób