Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
04 min.
Całkowity czas:
14 min.

Aby to danie wyszło idealnie przegrzebki (czyli muszle św. Jakuba) muszą być bardzo świeże. Smaży się je na bardzo gorącej patelni. Podawać z sałatką, ryżem, ziemniakami lub z makaronem.

Składniki:

  • 12 przegrzebków
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Żeliwną patelnię lub patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzać na dużym ogniu. (Nie dodawać tłuszczu.)

2Oprószyć przegrzebki solą i pieprzem.

3Gdy patelnia będzie naprawdę gorąca wrzucić na nią przegrzebki.

4Zdjąć patelnię z ognia. (Będzie wystarczająco gorąca, aby przegrzebki się usmażyły.)

5Po 1 minucie odwrócić przegrzebki na drugą stronę.

Porcja dla:

4 osób