Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ryż jest podsmażany z cebulą, a następnie gotowany. Prosty i uniwersalny ryżowy dodatek do dań, który wszyscy po prostu uwielbiają!

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 200 g (1 szklanka) długoziarnistego białego ryżu
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 500 ml (2 szklanki) bulionu z kurczaka

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w rondlu na średnim ogniu i podsmażyć na nim cebulę, aż będzie prawie miękka. Dodać ryż i kontynuować smażenie, aż ryż pokryje się olejem. Gdy cebula zmięknie zupełnie, a ryż się lekko przysmaży, doprawić pieprzem i dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

Porcja dla:

6 osób