Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ryż jest podsmażany z cebulą, a następnie gotowany. Prosty i uniwersalny ryżowy dodatek do dań, który wszyscy po prostu uwielbiają!
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 200 g (1 szklanka) długoziarnistego białego ryżu
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 500 ml (2 szklanki) bulionu z kurczaka
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w rondlu na średnim ogniu i podsmażyć na nim cebulę, aż będzie prawie miękka. Dodać ryż i kontynuować smażenie, aż ryż pokryje się olejem. Gdy cebula zmięknie zupełnie, a ryż się lekko przysmaży, doprawić pieprzem i dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Porcja dla:
6 osób