10 min.
60 min.
70 min.
To danie to cudowne połączenie smaków smaki kaczki i pomarańczy. Kacze udka są duszone w pomarańczowym sosie do czasu, aż będą mogły rozpuszczać się w ustach. Podawać z ryżem.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- skórka z 1 pomarańczy pokrojona w cienkie paseczki
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 100 ml wody
- sok z 2 pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 kaczych udek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W dużym garnku, na średnim ogniu, rozgrzać 1 łyżkę oliwy.
2Oprószyć udka solą i pieprzem i podsmażyć z każdej strony. Odstawić.
3W tym samym garnku podsmażyć cebulę na 1 łyżce oliwy, tak aby zmiękła. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
4Włożyć kaczkę z powrotem do garnka. Dodać sok pomarańczowy i wodę; wymieszać. Przykryć garnek i dusić przez 40 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.
5Zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut, aby sos zgęstniał. Przelać sos do miseczki i dodać skórkę pomarańczową.
6Kaczkę ułożyć na półmisku, polać odrobiną sosu i udekorować skórką pomarańczową. Podawać na gorąco z ryżem.
Porcja dla:
6 osób