Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

To danie to cudowne połączenie smaków smaki kaczki i pomarańczy. Kacze udka są duszone w pomarańczowym sosie do czasu, aż będą mogły rozpuszczać się w ustach. Podawać z ryżem.

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • skórka z 1 pomarańczy pokrojona w cienkie paseczki
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 100 ml wody
  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 kaczych udek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużym garnku, na średnim ogniu, rozgrzać 1 łyżkę oliwy.

2Oprószyć udka solą i pieprzem i podsmażyć z każdej strony. Odstawić.

3W tym samym garnku podsmażyć cebulę na 1 łyżce oliwy, tak aby zmiękła. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.

4Włożyć kaczkę z powrotem do garnka. Dodać sok pomarańczowy i wodę; wymieszać. Przykryć garnek i dusić przez 40 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.

5Zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut, aby sos zgęstniał. Przelać sos do miseczki i dodać skórkę pomarańczową.

6Kaczkę ułożyć na półmisku, polać odrobiną sosu i udekorować skórką pomarańczową. Podawać na gorąco z ryżem.

Porcja dla:

6 osób