25 min.
30 min.
535 min.
Odkąd dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki już się nie martwię co zrobić z cukiniami zalewającymi mój ogródek. Smakuje wyśmienicie na kanapkach, z mięsem lub kiełbasą. Słoiki tej cukinii mogą też być fajnym prezentem.
Składniki:
- 1,75 kg cukinii, przekrojonych wzdłuż na pół i pokrojonych w cienkie plasterki
- 500 g cebuli, drobno posiekanej
- 1 duża czerwona papryka, drobno posiekana (nasiona usunąć)
- 1 duża zielona papryka, drobno posiekana (nasiona usunąć)
- 1 łyżka mielonej gorczycy
- 75 g soli
- 550 ml białego octu winnego
Przygotowanie:
1Cukinię wymieszać z cebulą i papryką i przełożyć mieszaninę do szczelnego pojemnika. Wstawić na noc do lodówki.
2Następnego dnia przepłukać zimną wodą i porządnie odsączyć. Pozostałe składniki wymieszać w dużym rondlu i zagotować. Dodać mieszaninę z cukinią i gotować na małym ogniu przez 30 minut (bez przykrycia).
3W międzyczasie umyć porządnie słoiki i przykrywki – najlepiej w zmywarce. Wysterylizować słoiki opłukując je wrzątkiem prosto z czajnika, a następnie ustawić do góry dnem na czystej ściereczce.
4Napełnić słoiki mieszaniną i mocno zakręcić pokrywki. Całkowicie ostudzić, a później przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
48 osób