10 min.
60 min.
4390 min.
Sezon na czereśnie warto wykorzystać na przygotowanie przetworów owocowych na zimowe, długie wieczory. Kandyzowane czereśnie będą smakować idealnie jako dodatek do deserów i ciast.
Składniki:
- 1,5 kg czereśni, wydrylowanych
- 1,5 kg cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
1W dużym garnku, w 100 ml gorącej wody, rozpuścić 40 dag cukru. Wsypać czereśnie i podgrzewać całość ok. 25 min. – nie gotując! Odstawić w chłodne miejsce, pod przykryciem, na jeden dzień.
2Następnego dnia wyjąć z garnka czereśnie, do syropu wsypać 35 g cukru, znów rozpuścić, wsypać czereśnie i podgrzewać ok. 20 minut, nie gotując. Odstawić garnek na kolejny dzień.
3Trzeciego dnia znów czereśnie wyjąć z garnka, rozpuścić w syropie pozostały cukier, dodać sok z cytryny i czereśnie, podgrzewać całość przez 15 minut.
4Owoce wyjąć z syropu, ostudzić i wysuszyć. Czereśnie można suszyć w lekko nagrzanym (ok. 50 stopni C), uchylonym piekarniku. Przechowywać w zakręconym słoiczku.
Porcja dla:
10 osób