Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Zdrowy i pożywny deser z banana, mleka migdałowego i nasion chia, które chrupią w zębach 🙂 Dosładzany daktylami, dekorowany jagodami – można go jeść nawet na śniadanie.

Składniki:

  • 30 g (2 łyżki) nasion chia
  • 1 banan, pokrojony
  • 2 daktyle bez pestek
  • 235 ml niesłodzonego mleka migdałowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól do smaku
  • 35 g świeżych jagód (lub więcej – według upodobania)

Przygotowanie:

1Nasiona chia wsypać do miski.

2Do blendera wrzucić pokrojonego banana i daktyle. Dodać mleko migdałowe, cynamon i sól. Miksować, aż masa będzie gładka.

3Wlać masę na chia i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, aby nasiona napęczniały. Podawać posypane jagodami.

Porcja dla:

1 osoby