Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Zdrowy i pożywny deser z banana, mleka migdałowego i nasion chia, które chrupią w zębach 🙂 Dosładzany daktylami, dekorowany jagodami – można go jeść nawet na śniadanie.
Składniki:
- 30 g (2 łyżki) nasion chia
- 1 banan, pokrojony
- 2 daktyle bez pestek
- 235 ml niesłodzonego mleka migdałowego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól do smaku
- 35 g świeżych jagód (lub więcej – według upodobania)
Przygotowanie:
1Nasiona chia wsypać do miski.
2Do blendera wrzucić pokrojonego banana i daktyle. Dodać mleko migdałowe, cynamon i sól. Miksować, aż masa będzie gładka.
3Wlać masę na chia i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, aby nasiona napęczniały. Podawać posypane jagodami.
Porcja dla:
1 osoby