Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Prosty przepis na domowe korniszony – ja dodaję do nich po kilka plasterków marchewki, ale nie jest to składnik niezbędny. To prawdziwy przysmak, zwłaszcza dla tych, którym ogórki obrodziły w ogrodzie.

Składniki:

  • 5 kg małych ogórków
  • 1-2 cebule pokrojone w cienkie krążki
  • świeży koper (według uznania)
  • 1-2 marchewki pokrojone w plastry
  • przyprawa do kiszenia ogórków (według uznania)

Przygotowanie:

1Ogórki umyć, usunąć łodyżki i ciasno powkładać do wysterylizowanych słoików. Dodać cebulę w krążkach, koper, marchewkę i przyprawę do kiszenia ogórków.

2Ocet zagotować z wodą, solą i cukrem. Wlać gorącą zalewę do słoików z ogórkami i natychmiast je zakręcić.

3Wstawić słoiki do dużego garnka z wodą o temperaturze 80 C i podgrzewać (ale nie gotować) przez około 20 minut. Słoki powinny być zalane wodą do 3/4 ich wysokości.

Porcja dla:

10 osób