Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
550 min.

Uwielbiam serek wiejski! To doskonały przepis, który nauczy Cię jak ten pyszny serek zrobić w domu. Potem już tylko wystarczy doprawić go według upodobań i jeść!

Składniki:

  • 2 litry pełnotłustego mleka
  • 500 ml maślanki

Przygotowanie:

1W naczyniu żaroodpornym maślankę wymieszać z mlekiem. Ustawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 100-120 stopni C.

3Wstawić naczynie z mlekiem do piekarnika na godzinę, aby się zważyło. Jeśli temperatura jest za wysoka, serek będzie miał gumową konsystencję. Aby tego uniknąć należy dokładnie ustawić temperaturę na 100-120 stopni C.

4Zostawić w piekarniku aby całkowicie ostygł.

5Przelać serek przez etaminę, ciasno związać i zawiesić nad miseczką aby obciekał przez całą noc.

6Rankiem świeży serek będzie gotowy. Można dodać figi i posypać migdałami.

Porcja dla:

1 osoby