Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
280 min.

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na domowy twaróg. Jest to tradycyjny przepis, który do tej pory wykorzystywany jest w wielu domach. Podstawą domowego twarogu jest zsiadłe mleko, na które przepis znajdziecie na naszym profilu.

Składniki:

  • 2 l zsiadłego mleka

Przygotowanie:

1Zsiadłe mleko przełóż do garnka, staraj się przy tym nie rozdrobnić skrzepu.

2Zacznij delikatnie podgrzewać skrzep do temperatury 36-39°C (mierz temperaturę w środku garnka). Najlepsza temperatura parzenia twarogu wynosi 38°C.

3Staraj się utrzymać temperaturę (ok 38°C) przez 30 minut.

4Odstaw całość do wystudzenia na 2-3 godziny.

5Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku i pozostaw do ocieknięcia

6Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zwarty.

Porcja dla:

480 osób