10 min.
30 min.
280 min.
Poniżej przedstawiamy prosty przepis na domowy twaróg. Jest to tradycyjny przepis, który do tej pory wykorzystywany jest w wielu domach. Podstawą domowego twarogu jest zsiadłe mleko, na które przepis znajdziecie na naszym profilu.
Składniki:
- 2 l zsiadłego mleka
Przygotowanie:
1Zsiadłe mleko przełóż do garnka, staraj się przy tym nie rozdrobnić skrzepu.
2Zacznij delikatnie podgrzewać skrzep do temperatury 36-39°C (mierz temperaturę w środku garnka). Najlepsza temperatura parzenia twarogu wynosi 38°C.
3Staraj się utrzymać temperaturę (ok 38°C) przez 30 minut.
4Odstaw całość do wystudzenia na 2-3 godziny.
5Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku i pozostaw do ocieknięcia
6Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zwarty.
Porcja dla:
480 osób