Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Bardzo lubię dżem truskawkowy, a z rabarbarem jest jeszcze lepszy. W tej wersji dodaję skórkę z pomarańczy.
Składniki:
- 500 g cukru
- Skórka starta z 1 pomarańczy
- 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
- 500 g truskawek, pokrojonych na małe kawałki
- 1 opakowanie żelfixu 2:1
- 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (lub kilka kropel aromatu)
Przygotowanie:
1W robocie kuchennym rozdrobnić cukier ze skórką pomarańczową, aby cukier nabrał aromatu a skórka była bardzo drobna.
2W garnku gotować rabarbar z truskawkami i cukrem aż rabarbar będzie się rozpadał. Dodać żelfix i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Zdjąć pianę z wierzchu, zdjąć garnek z ognia i wmieszać ekstrakt pomarańczowy.
3Nakładać dżem do wysterylizowanych słoików i mocno zakręcić.
Porcja dla:
4 osób