Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Bardzo lubię dżem truskawkowy, a z rabarbarem jest jeszcze lepszy. W tej wersji dodaję skórkę z pomarańczy.

Składniki:

  • 500 g cukru
  • Skórka starta z 1 pomarańczy
  • 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 500 g truskawek, pokrojonych na małe kawałki
  • 1 opakowanie żelfixu 2:1
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (lub kilka kropel aromatu)

Przygotowanie:

1W robocie kuchennym rozdrobnić cukier ze skórką pomarańczową, aby cukier nabrał aromatu a skórka była bardzo drobna.

2W garnku gotować rabarbar z truskawkami i cukrem aż rabarbar będzie się rozpadał. Dodać żelfix i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Zdjąć pianę z wierzchu, zdjąć garnek z ognia i wmieszać ekstrakt pomarańczowy.

3Nakładać dżem do wysterylizowanych słoików i mocno zakręcić.

Porcja dla:

4 osób