Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Dżem truskawkowy z rabarbarem to doskonałe połączenie. Bardzo prosty przepis. Raz, dwa i dżem na zimę gotowy!

Składniki:

  • 500 g rabarbaru (zważyć po przycięciu i obraniu)
  • 500 g truskawek (zważyć po oczyszczeniu)
  • 500 g cukru żelującego 2:1

Przygotowanie:

1Umyć rabarbar, obrać i pokroić na kawałki. Truskawki umyć, usunąć szypułki, posiekać.

2W garnku zagotować na dużym ogniu truskawki z rabarbarem i cukrem żelującym, cały czas mieszając.

3Gotować przez 3 minuty na niedużym ogniu, w razie potrzeby usuwając pianę z wierzchu. Gorący dżem od razu nakładać do czystych słoików i dobrze zakręcić.

Porcja dla:

4 osób