10 min.
70 min.
200 min.
Robienie domowych przetworów ma wielkie korzyści! Wygodnie i szybko można kupić słoik dżemu w sklepie, jednak w niczym ten dżem nie będzie przypominał domowego! Ten niskosłodzony dżem jest doskonały do wypieków, kiedy sezon na porzeczki już dawno minie.
Składniki:
- 2 kg czarnej porzeczki
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
1Porzeczki oczyścić z szypułek i włożyć do garnka. Przysypać połową cukru i odstawić na 2 godziny, aby puściły sok.
2Porzeczki gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż 1/4 soku wyparuje.
3Dodać resztę cukru, wymieszać i gotować jeszcze przez 10-15 minut, zbierając gromadzącą się na powierzchni piankę.
4Słoiczki i zakrętki wyparzyć. Przekładać do słoików (jeszcze gorących) gorący dżem. Pasteryzować przez 20 minut.
5Pasteryzacja: Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
5 osób