Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
80 min.

Uwielbiamy ten dżem. Jest słodko-kwaśny i ma smak lata. Proporcje owoców można modyfikować, np. użyć więcej malin niż jeżyn. Smacznego!

Składniki:

  • 250 g truskawek, oszypułkowanych i przekrojonych na pół
  • 250 g malin
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • 250 g jeżyn
  • 720 g cukru kryształu
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

1W dużym garnku wymieszać owoce z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając.

2Gotować przez 40 minut od czasu wrzenia, zbierać pianę łyżką cedzakową.

3Na zimny talerz nałożyć łyżeczkę dżemu. Jeśli się marszy po naciśnięciu palcem – dżem jest gotowy.

4Wyparzone we wrzątku słoiki napełniać dżemem. Brzegi wytrzeć. Zakręcić pokrywki i odstawić słoiki do góry dnem na 30 minut.

Porcja dla:

60 osób