Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Uwielbiamy ten dżem. Jest słodko-kwaśny i ma smak lata. Proporcje owoców można modyfikować, np. użyć więcej malin niż jeżyn. Smacznego!
Składniki:
- 250 g truskawek, oszypułkowanych i przekrojonych na pół
- 250 g malin
- 250 g czerwonej porzeczki
- 250 g jeżyn
- 720 g cukru kryształu
- sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
1W dużym garnku wymieszać owoce z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając.
2Gotować przez 40 minut od czasu wrzenia, zbierać pianę łyżką cedzakową.
3Na zimny talerz nałożyć łyżeczkę dżemu. Jeśli się marszy po naciśnięciu palcem – dżem jest gotowy.
4Wyparzone we wrzątku słoiki napełniać dżemem. Brzegi wytrzeć. Zakręcić pokrywki i odstawić słoiki do góry dnem na 30 minut.
Porcja dla:
60 osób