20 min.
15 min.
35 min.
Chrupkie, pyszne gofry, popularne we Francji, Belgii i Ameryce Północnej, doskonale nadają się na niedzielne śniadanie. Do ich przyrządzenia przyda się specjalna elektryczna gofrownica.
Składniki:
- 125 g mąki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 duże jajko, żółtko oddzielone od białka
- 200 ml chudego mleka
- 15 g masła, roztopionego
- 15 g orzechów pekan, drobno posiekanych
Przygotowanie:
1Przygotować sos klonowy. Przekroić gruszkę wzdłuż na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Włożyć do małego rondla o grubym dnie i wlać syrop klonowy. Podgrzać na małym ogniu.Wrzucić orzechy pekan i jeżyny. Zdjąć z ognia i odstawić.
2Rozgrzać i lekko nasmarować formę do gofrów lub gofrownicę zgodnie z zaleceniami producenta.
3Przyrządzić ciasto na gofry. Przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier do średniej miski. Zrobić na środku zagłębienie, wbić do niego żółtko i wlać mleko. Delikatnie roztrzepać żółtko z mlekiem, a następnie stopniowo wyrobić z mąką na gęste, gładkie ciasto. Wlać roztopione masło, wymieszać, dodać orzechy.
4W osobnej misce ubić białko na sztywną pianę. Wyłożyć na ciasto i delikatnie połączyć dużą, metalową łyżką.
5Nałożyć niewielką chochelkę ciasta (3–4 łyżki) na środek gofrownicy lub formy do gofrów i lekko przymknąć. Jeśli używamy formy stawianej na palniku smażyć około 30 sekund, następnie przewrócić formę na drugą stronę i smażyć kolejne 30 sekund. Otworzyć formę: gofr powinien być przyrumieniony z obu stron i odchodzić łatwo od formy. Jeśli używamy gofrownicy, piec zgodnie z zaleceniami producenta – zazwyczaj 2–3 minuty.
6Zdjąć gofr z formy, używając noża o zaokrąglonym czubku i odłożyć w ciepłym miejscu.
7Tuż przed upieczeniem ostatniego gofra delikatnie podgrzać sos klonowy. Podawać go w sosjerce lub miseczce jako dodatek do ciepłych gofrów.
Porcja dla:
4 osób