Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Fantastyczna mieszanina orzechów, ziaren, płatków owsianych, suszonych owoców. Domowa receptura mojej koleżanki jest pełnowartościową alternatywą dla komercyjnych płatków i musli.

Składniki:

  • 1/2 kg płatków owsianych górskich
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek dynii
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

1Tłuszcz kokosowy, miód i masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać przyprawy i wymieszać.

2W dużym garnku wymieszać płatki, orzechy i owoce i połączyć z płynną miksturą.

3Granolę przekładać do słoiczków i przechowywać w suchym miejscu.

4Podawać z jogurtem lub mlekiem. A nawet garść suchej granoli w środku dnia smakuje wspaniale jako przekąska i dodaje energii.

Porcja dla:

10 osób