Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
55 min.

Jagnięce pulpeciki smażone na patelni podamy w chlebku pitta, z dodatkiem kruchego ogórka, ziół i rukoli. Można podawać je z pomidorkami cherry.

Składniki:

  • 350 g chudej mielonej jagnięciny
  • 1 jajko
  • 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka świeżego oregano, siekanego (lub łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżka świeżego tymianku, siekanego (lub ½ łyżeczki suszonego)
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 100 g świeżej bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 25 g posiekanych świeżych ziół (bazylii, natki pietruszki i mięty)
  • 6 cebulek dymek, posiekanych
  • 50 g rukoli

Przygotowanie:

1Włożyć mięso do dużego naczynia i podzielić drewnianą łyżką. Dodać jajko, czosnek, oregano, tymianek i cebulę, dokładnie wymieszać. Dodać bułkę tartą, wymieszać rękami, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

2Przygotować dużą deskę do krojenia lub talerz. Uformować z mięsa z dodatkami 24 małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczyć je lekko, naciskając dłonią, aby powstały małe kotleciki o średnicy około 5 cm i grubości 1 cm.

3Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić kotleciki, przysuwając je ciasno do siebie: powinny się stykać, w czasie smażenia skurczą się nieco. Smażyć na dużym ogniu 2 minuty, aż zrumienią się od spodu, a następnie przewrócić i smażyć kolejne 2 minuty. Zmniejszyć ogień, przewrócić kotleciki jeszcze raz i smażyć około 8 minut, od czasu do czasu wstrząsając patelnią i przewracając mięso.

4Wymieszać posiekane świeże zioła z dymką i rukolą. Chlebki pitta rozgrzać w tosterze lub pod opiekaczem, raz przewracając.

5Rozkroić chlebki pitta, do każdego włożyć po 4 kotleciki. Dodać plasterki ogórka i sałatki ziołowej, wcisnąć trochę soku z cytryny. Skropić jogurtem i podawać.

Porcja dla:

6 osób