40 min.
15 min.
55 min.
Jagnięce pulpeciki smażone na patelni podamy w chlebku pitta, z dodatkiem kruchego ogórka, ziół i rukoli. Można podawać je z pomidorkami cherry.
Składniki:
- 350 g chudej mielonej jagnięciny
- 1 jajko
- 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżka świeżego oregano, siekanego (lub łyżeczka suszonego)
- 1 łyżka świeżego tymianku, siekanego (lub ½ łyżeczki suszonego)
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 100 g świeżej bułki tartej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 25 g posiekanych świeżych ziół (bazylii, natki pietruszki i mięty)
- 6 cebulek dymek, posiekanych
- 50 g rukoli
Przygotowanie:
1Włożyć mięso do dużego naczynia i podzielić drewnianą łyżką. Dodać jajko, czosnek, oregano, tymianek i cebulę, dokładnie wymieszać. Dodać bułkę tartą, wymieszać rękami, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
2Przygotować dużą deskę do krojenia lub talerz. Uformować z mięsa z dodatkami 24 małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczyć je lekko, naciskając dłonią, aby powstały małe kotleciki o średnicy około 5 cm i grubości 1 cm.
3Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić kotleciki, przysuwając je ciasno do siebie: powinny się stykać, w czasie smażenia skurczą się nieco. Smażyć na dużym ogniu 2 minuty, aż zrumienią się od spodu, a następnie przewrócić i smażyć kolejne 2 minuty. Zmniejszyć ogień, przewrócić kotleciki jeszcze raz i smażyć około 8 minut, od czasu do czasu wstrząsając patelnią i przewracając mięso.
4Wymieszać posiekane świeże zioła z dymką i rukolą. Chlebki pitta rozgrzać w tosterze lub pod opiekaczem, raz przewracając.
5Rozkroić chlebki pitta, do każdego włożyć po 4 kotleciki. Dodać plasterki ogórka i sałatki ziołowej, wcisnąć trochę soku z cytryny. Skropić jogurtem i podawać.
Porcja dla:
6 osób