Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Bardzo prosty przepis na ten pyszny paprykowy gulasz. Można go podawać z ryżem lub z chlebem i masłem.
Składniki:
- 250 g zielonej papryki
- 250 g żółtej papryki
- 250 g czerwonej papryki
- 3 cebule
- 600 g pomidorów
Przygotowanie:
1Umyć papryki, usunąć nasiona i pokroić papryki w cienkie paski. Obrać cebule, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półkrążki. Sparzyć pomidory we wrzącej wodzie, obrać skórkę i pokroić na ćwiartki. Pokroić boczek w kostkę.
2Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać boczek i cebulę i smażyć aż będą złoto-brązowe. Posypać mieloną papryką. Wrzucić pokrojone papryki i pomidory. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Dodać całe parówki lub pokrojone na plasterki. Gotowac przez kolejne 5 minut i podawać.
Porcja dla:
6 osób