Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
1510 min.

Mielonka własnego wyrobu – niezwykle prosta, a bardzo zdrowa, bez zbędnego tłuszczu i konserwantów. Można ją kroić na kanapki, a można też ukroić grubsze plastry i odgrzać z sosem na obiad.

Składniki:

  • 1 kg mielonej karkówki lub łopatki
  • 5 jaj
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 kopiata łyżka vegety
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie: zielona pietruszka

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki dobrze wymieszać w dużej misce.

2Odciąć kawałek foliowego rękawa do pieczenia, zawiązać z jednej strony, a następnie przełożyć mieszankę do środka. Zawiązać rękaw z drugiej strony, żeby powstał „cukierek”.

3Rękaw owinąć lnianą ściereczką ponownie formując cukierek i związując po obydwu stronach.

4Włożyć „cukierek” do dużego garnka z gotującą wodą i gotować przez godzinę.

5Po godzinie delikatnie wyjąć zawiniątko i położyć na drewnianej deseczce. Przyłożyć z góry drugą deseczką i obciążyć czymś (np. książką kucharską), żeby lekko spłaszczyć mielonkę i nadać jej kształt. Odstawić, żeby ostygła, a kiedy ostygnie przełożyć do lodówki na noc.

6Odwinąć ze ściereczki i z rękawa foliowego dopiero na drugi dzień, kiedy dokładnie stężeje.

Porcja dla:

1 osoby