10 min.
60 min.
1510 min.
Mielonka własnego wyrobu – niezwykle prosta, a bardzo zdrowa, bez zbędnego tłuszczu i konserwantów. Można ją kroić na kanapki, a można też ukroić grubsze plastry i odgrzać z sosem na obiad.
Składniki:
- 1 kg mielonej karkówki lub łopatki
- 5 jaj
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 kopiata łyżka vegety
- pieprz do smaku
- opcjonalnie: zielona pietruszka
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki dobrze wymieszać w dużej misce.
2Odciąć kawałek foliowego rękawa do pieczenia, zawiązać z jednej strony, a następnie przełożyć mieszankę do środka. Zawiązać rękaw z drugiej strony, żeby powstał „cukierek”.
3Rękaw owinąć lnianą ściereczką ponownie formując cukierek i związując po obydwu stronach.
4Włożyć „cukierek” do dużego garnka z gotującą wodą i gotować przez godzinę.
5Po godzinie delikatnie wyjąć zawiniątko i położyć na drewnianej deseczce. Przyłożyć z góry drugą deseczką i obciążyć czymś (np. książką kucharską), żeby lekko spłaszczyć mielonkę i nadać jej kształt. Odstawić, żeby ostygła, a kiedy ostygnie przełożyć do lodówki na noc.
6Odwinąć ze ściereczki i z rękawa foliowego dopiero na drugi dzień, kiedy dokładnie stężeje.
Porcja dla:
1 osoby