Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Uwielbiam robić przetwory z owoców – w pełni sezonu zamykam w słoikach to, co najlepsze, aby potem cieszyć się ich smakiem zimą.

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

1Gruszki obrać i umyć. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

2W garnku zagotować niewielką ilość wody z kwaskiem cytrynowym. Wrzucić gruszki i gotować przez 3-4 minuty. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.

3Gruszki nakładać do wyparzonych słoików.

4Wszystkie składniki zalewy zagotować. Gorącym płynem z przyprawami zalewać gruszki.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

3 osób