30 min.
30 min.
60 min.
Sprawdzony przepis na marnowane grzybki, czyli jak zamknąć smak jesieni w słoiczku:) Można w ten sposób przygotować podgrzybki, borowiki, kurki, pieczarki, albo inne ulubione grzybki.
Składniki:
- 1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, kurki, pieczarki)
- 2 i 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. Grzyby wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy małą ilością wody (tylko tak aby zakryła kapelusze), solimy i obgotowujemy przez 10 minut.
2Przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy pokrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
3Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
4Słoiki obracamy do góry denkami i odstawiamy aż całkiem ostygną, lub pasteryzujemy w dużym garnku przez około 15 minut.
Porcja dla:
4 osób