45 min.
25 min.
70 min.
Ravioli z nadzieniem serowym z dodatkiem delikatnego sosu z pieczarek. Pomysł na lekki obiad we włoskim stylu.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 kg mąki
- 1 białko, roztrzepane
- 200 g sera ricotta
- 100 g sera gorgonzola
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Żółtka zmiksować z 3 jajkami stopniowo dodając mąkę, następnie wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować i pokroić w długie pasy o szerokości 3-4 cm.
2Sery rozdrobnić i połączyć w jedną gładką masę, doprawić do smaku.
3Jeden pas pokrojonego ciasta posmarować rozkłóconym białkiem, na drugi nakładać co 2 cm łyżeczką farsz. Ciasto z nałożonym farszem przykryć płatem ciasta posmarowanym białkiem.
4Docisnąć i pokroić radełkiem na kwadraty.
5Do gotującej się wody wrzucać ravioli i gotować jeszcze przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.
6Pieczarki umyć i osuszyć, udusić w całości na maśle z dodatkiem przypraw. Sosem polać pierożki.
Porcja dla:
4 osób