Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ravioli z nadzieniem serowym z dodatkiem delikatnego sosu z pieczarek. Pomysł na lekki obiad we włoskim stylu.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 kg mąki
  • 1 białko, roztrzepane
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g sera gorgonzola
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Żółtka zmiksować z 3 jajkami stopniowo dodając mąkę, następnie wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować i pokroić w długie pasy o szerokości 3-4 cm.

2Sery rozdrobnić i połączyć w jedną gładką masę, doprawić do smaku.

3Jeden pas pokrojonego ciasta posmarować rozkłóconym białkiem, na drugi nakładać co 2 cm łyżeczką farsz. Ciasto z nałożonym farszem przykryć płatem ciasta posmarowanym białkiem.

4Docisnąć i pokroić radełkiem na kwadraty.

5Do gotującej się wody wrzucać ravioli i gotować jeszcze przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.

6Pieczarki umyć i osuszyć, udusić w całości na maśle z dodatkiem przypraw. Sosem polać pierożki.

Porcja dla:

4 osób