Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Zdecydowanie to moja ulubiona wersja kaszy jaglanej – na słodko z owocami i najchętniej ociekająca konfiturą i syropem klonowym. Ugotowana koniecznie w mleku bez dodatku wody. Dodatkowo posypana bakaliami daje porządnego kopa na cały dzień zwłaszcza zimową porą.

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 banany
  • 2 jabłka
  • 2 szklanki mleka
  • orzechy włoskie/pekany/inne

Przygotowanie:

1Kaszę jaglaną przelewamy dwukrotnie wrzątkiem w celu pozbawienia jej goryczki i zalewamy 2 kubkami mleka. Gotujemy na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszamy.

2Banany i jabłka ze skórką kroimy w plasterki (jabłka cieńsze).

3Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy owoce wraz z przyprawami i całość mieszamy dla połączenia smaków. Ewentualnie dosładzamy miodem, syropem klonowym lub cukrem.

4Po nałożeniu dużej porcji kaszę posypujemy ulubionymi bakaliami uprażonymi na suchej patelni, jagodami goji lub żurawiną i polewamy konfiturą.

Porcja dla:

2 osób