10 min.
20 min.
30 min.
Zdecydowanie to moja ulubiona wersja kaszy jaglanej – na słodko z owocami i najchętniej ociekająca konfiturą i syropem klonowym. Ugotowana koniecznie w mleku bez dodatku wody. Dodatkowo posypana bakaliami daje porządnego kopa na cały dzień zwłaszcza zimową porą.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 banany
- 2 jabłka
- 2 szklanki mleka
- orzechy włoskie/pekany/inne
Przygotowanie:
1Kaszę jaglaną przelewamy dwukrotnie wrzątkiem w celu pozbawienia jej goryczki i zalewamy 2 kubkami mleka. Gotujemy na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszamy.
2Banany i jabłka ze skórką kroimy w plasterki (jabłka cieńsze).
3Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy owoce wraz z przyprawami i całość mieszamy dla połączenia smaków. Ewentualnie dosładzamy miodem, syropem klonowym lub cukrem.
4Po nałożeniu dużej porcji kaszę posypujemy ulubionymi bakaliami uprażonymi na suchej patelni, jagodami goji lub żurawiną i polewamy konfiturą.
Porcja dla:
2 osób