Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Idelane na śniadanie i proste w wykonaniu. Tylko 15 minut i gotowe 🙂

Składniki:

  • 5 szt. jajek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 150 ml mleka
  • Szczypta pieprzu i soli
  • Garść siekanej pietruszki
  • Sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

14 całe jajka wkładam do rondelka napełnionego zimną wodą i gotuję je przez 5 minut.

2Rozgrzewam w osobnym rondelku łyżeczkę masła. Dodaję łyżeczkę mąki i dokładnie wszystko mieszam.

3Do rondelka wlewam 100 ml mleka, dodaję szczyptę soli, pieprzu i posiekaną pietruszkę.

4Do osobnej szklanki wbijam 1 żółtko, dodaję 50 ml mleka i roztrzepuję żółtko widelcem.

5Jak tylko mleko zaczyna wrzeć dodaję sok z połówki cytryny i wlewam roztrzepane żółtko z mlekiem. Po kilku minutach sos zacznie gęstnieć. Obieram ugotowane wcześniej jajka, kroję je na 4 części i dodaję do sosu. Gotowe.

Porcja dla:

4 osób