Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Idelane na śniadanie i proste w wykonaniu. Tylko 15 minut i gotowe 🙂
Składniki:
- 5 szt. jajek
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 150 ml mleka
- Szczypta pieprzu i soli
- Garść siekanej pietruszki
- Sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
14 całe jajka wkładam do rondelka napełnionego zimną wodą i gotuję je przez 5 minut.
2Rozgrzewam w osobnym rondelku łyżeczkę masła. Dodaję łyżeczkę mąki i dokładnie wszystko mieszam.
3Do rondelka wlewam 100 ml mleka, dodaję szczyptę soli, pieprzu i posiekaną pietruszkę.
4Do osobnej szklanki wbijam 1 żółtko, dodaję 50 ml mleka i roztrzepuję żółtko widelcem.
5Jak tylko mleko zaczyna wrzeć dodaję sok z połówki cytryny i wlewam roztrzepane żółtko z mlekiem. Po kilku minutach sos zacznie gęstnieć. Obieram ugotowane wcześniej jajka, kroję je na 4 części i dodaję do sosu. Gotowe.
Porcja dla:
4 osób