30 min.
20190 min.
Pyszne i zdrowe kiszone buraki, gotowe w niecałe dwa tygodnie. Można je podać jako przystawkę do obiadu, lub zrobić z nich barszcz. Wytworzony kwaśny sok jest bardzo zdrowy – można go pić prosto ze słoika lub dodać do zupy.
Składniki:
- 1 kg umytych buraków
- 2-4 ząbki czosnku, obrane
- 6 ziarenek pieprzu
- 1-2 liście laurowe
Przygotowanie:
1Buraki obrać i usunąć twarde końcówki. Pokroić na mniejsze części.
2Włożyć buraki do wyparzonego dużego słoja (lub 2 mniejszych). Dodać czosnek, pieprz i liście laurowe.
3Wymieszać wodę z solą, aby sól się rozpuściła. Zalać buraczki tak, aby wszystkie były przykryte.
4Szczelnie zamknąć słój (przykrywka też musi być wyparzona). Odstawić w temperaturze pokojowej na kilka dni, aż powstanie piana (czas oczekiwania zależy od temperatury otoczenia).
5Kiedy już powstanie piana, przestawić słój w chłodne miejsce (piwnica, lodówka) na kolejne kilka dni. Po tym czasie można buraki otworzyć, usunąć pianę i delektować się kiszonymi buraczkami i sokiem.
Porcja dla:
1 osoby