20 min.
20 min.
Tak od dawna kisi się pomidory na Ukrainie, tam oczywiście w beczkach albo wielgachnych słojach a ja zrobiłam je w zwykłych słoikach, ale są pyszne więc może i Wy spróbujecie?
Składniki:
- 2 kg małych, twardych pomidorów – najlepiej odmiany późno letnie o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek
- 10 ząbków czosnku
- 3-5 cm kawałek korzenia chrzanu
- 3-4 łydygi kopru, z listkami i baldachami
- 1-1,5 litra przefiltrowanej wody
- 2-3 łyżki soli niejodowanej
Przygotowanie:
1Pomidory umyć i osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać w wiórki, koper opłukać.
2Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, po troszku kopru i chrzanu, włożyć pomidory – ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw.
3Wodę zagotować, dodać sól i gorącą zalać pomidory.
4Zakręcić wyparzonymi nakrętkami i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce – dokładnie tak samo jak przy kiszeniu ogórków.
5Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można już pomidory jeść albo słoiki wynieść np. do piwnicy.
Porcja dla:
5 osób