Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Tak od dawna kisi się pomidory na Ukrainie, tam oczywiście w beczkach albo wielgachnych słojach a ja zrobiłam je w zwykłych słoikach, ale są pyszne więc może i Wy spróbujecie?

Składniki:

  • 2 kg małych, twardych pomidorów – najlepiej odmiany późno letnie o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek
  • 10 ząbków czosnku
  • 3-5 cm kawałek korzenia chrzanu
  • 3-4 łydygi kopru, z listkami i baldachami
  • 1-1,5 litra przefiltrowanej wody
  • 2-3 łyżki soli niejodowanej

Przygotowanie:

1Pomidory umyć i osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać w wiórki, koper opłukać.

2Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, po troszku kopru i chrzanu, włożyć pomidory – ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw.

3Wodę zagotować, dodać sól i gorącą zalać pomidory.

4Zakręcić wyparzonymi nakrętkami i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce – dokładnie tak samo jak przy kiszeniu ogórków.

5Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można już pomidory jeść albo słoiki wynieść np. do piwnicy.

Porcja dla:

5 osób