60 min.
360 min.
1140 min.
Kutia to tradycyjna wigilijna potrawa kuchni kresowej, obecna także w kuchni litewskiej i białoruskiej. Jest niezwykle słodkim deserem, ale któż liczy kalorie w święta?! Koniecznie trzeba tego spróbować i jadać co rok w Wigilię, aby zachować ten tradycyjny przepis.
Składniki:
- 1 szklanka pszenicy łuskanej (tzw. „na kutię”)
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka miodu
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g orzechów laskowych, posiekanych
Przygotowanie:
1Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić.
2Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce.
3Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą.
4Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać.
5Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.
Porcja dla:
4 osób