Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
360 min.
Całkowity czas:
1140 min.

Kutia to tradycyjna wigilijna potrawa kuchni kresowej, obecna także w kuchni litewskiej i białoruskiej. Jest niezwykle słodkim deserem, ale któż liczy kalorie w święta?! Koniecznie trzeba tego spróbować i jadać co rok w Wigilię, aby zachować ten tradycyjny przepis.

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy łuskanej (tzw. „na kutię”)
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka miodu
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g orzechów laskowych, posiekanych

Przygotowanie:

1Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić.

2Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce.

3Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą.

4Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać.

5Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

Porcja dla:

4 osób