Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami, tym razem jabłka zastąpiłam ananasami i wyszło równie smaczne. Polecam!

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g ryżu
  • 1 puszka ananasów w syropie
  • masło do wysmarowania formy
  • 40 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1Mleko zagotować ze szczyptą soli i cukrem. Do gotującego mleka dodać ryż i gotować przez godzinę, aż ryż wchłonie całe mleko. Należy często mieszać aby ryż się nie przypalił.

2Ananasy odcedzić z syropu.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4Do ugotowanego i lekko wystudzonego ryżu dodać syrop z ananasów i starannie wymieszać.

5Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać odrobiną wiórków kokosowych.

6Ryż wymieszany z syropem ananasowym i przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 cm x 25 cm. Na wierzchu ryżu ułożyć krążki ananasa i posypać resztą wiórków kokosowych.

7Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut.

Porcja dla:

4 osób