15 min.
50 min.
65 min.
Uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami, tym razem jabłka zastąpiłam ananasami i wyszło równie smaczne. Polecam!
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 200 g ryżu
- 1 puszka ananasów w syropie
- masło do wysmarowania formy
- 40 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1Mleko zagotować ze szczyptą soli i cukrem. Do gotującego mleka dodać ryż i gotować przez godzinę, aż ryż wchłonie całe mleko. Należy często mieszać aby ryż się nie przypalił.
2Ananasy odcedzić z syropu.
3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
4Do ugotowanego i lekko wystudzonego ryżu dodać syrop z ananasów i starannie wymieszać.
5Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać odrobiną wiórków kokosowych.
6Ryż wymieszany z syropem ananasowym i przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 cm x 25 cm. Na wierzchu ryżu ułożyć krążki ananasa i posypać resztą wiórków kokosowych.
7Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut.
Porcja dla:
4 osób