20 min.
30 min.
110 min.
Najbardziej wymagającym aspektem tego przepisu jest oparcie się pokusie zaglądania do garnka. Nie wolno tego robić pod żadnym względem! Za swoją cierpliwość zostaniecie wynagrodzeni.
Składniki:
- 15 g aktywnych suchych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka, plus więcej na gotowanie
- 125 g masła
- sól
- 120 g cukru
Przygotowanie:
1Drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka i odstawić na kilka minut, aby powstała piana.
2W misce wymieszać drożdże z resztą mleka, 50 g masła, solą, połową cukru, jajkiem, skórką cytrynową i mąką. Za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
3Wyłożyć ciasto na powierzchnię posypaną mąką i uformować kulę o średnicy ok. 25 cm. Pokroić ją na 12 równych części i formować z nich małe kuleczki rękami posypanymi mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
4Dodatkowe mleko powoli podgrzać w dużym, szerokim garnku z dobrze dopasowaną pokrywką. Powinno być go na dnie na 2 cm. Dodać 75 g masła, resztę cukru i wanilię.
5Włożyć kluski do mleka. Natychmiast przykryć garnek. Gotować na średnim ogniu przez 20-30 minut. Nie wolno odkrywać garnka w czasie gotowania, bo kluski się zapadną!
6Otworzyć pokrywkę dopiero po usłyszeniu skwierczących odgłosów – będzie to oznaczało, że kluski mają od spodu przyrumienioną „skórkę”, a z wierzchu są jasne i błyszczące – dokładnie takie mają być. Wyjąć je z garnka łopatką, po jednej na raz, i układać na półmisku rumianą stroną do góry. Podawać na ciepło z sosem owocowym lub waniliowym.
Porcja dla:
12 osób