Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Prosty przepis na pyszne paluchy bez drożdży. Są gotowe w 30 minut! Można je dodatkowo (tuż przed pieczeniem) posypać suszonymi ziołami, papryką chili w proszku, albo startym parmezanem.

Składniki:

  • 75 g stopionego masła lub margaryny
  • 280 g mąki pszennej
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 225 ml mleka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 C. Stopione masło wlać do dużej blachy do pieczenia.

2W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą; dobrze wymieszać. Dodać mleko i wymieszać, aby suche składniki zawilgły (nie mieszać zbyt długo!). Wyłożyć na powierzchnię posypaną mąką i lekko wyrobić 10 razy. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30×23 cm. Pokroić na paski szerokości 1,5 cm.

3Każdy paseczek obtoczyć w stopionym maśle znajdującym się na blasze; ułożyć je na tejże blasze, aby się nie dotykały. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż się przyrumienią.

Porcja dla:

24 osób