15 min.
15 min.
30 min.
Prosty przepis na pyszne paluchy bez drożdży. Są gotowe w 30 minut! Można je dodatkowo (tuż przed pieczeniem) posypać suszonymi ziołami, papryką chili w proszku, albo startym parmezanem.
Składniki:
- 75 g stopionego masła lub margaryny
- 280 g mąki pszennej
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1,5 łyżeczki soli
- 225 ml mleka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220 C. Stopione masło wlać do dużej blachy do pieczenia.
2W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą; dobrze wymieszać. Dodać mleko i wymieszać, aby suche składniki zawilgły (nie mieszać zbyt długo!). Wyłożyć na powierzchnię posypaną mąką i lekko wyrobić 10 razy. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30×23 cm. Pokroić na paski szerokości 1,5 cm.
3Każdy paseczek obtoczyć w stopionym maśle znajdującym się na blasze; ułożyć je na tejże blasze, aby się nie dotykały. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż się przyrumienią.
Porcja dla:
24 osób