Czas przygotowania:
60 min.
60 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Paluchy dobre do barszczu czerwonego i jako przekąska na imprezach! Polecam!
Składniki:
- 250 g margaryny lub masła
- 100 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 500 g (3 szklanki) mąki
- 250 ml (1 szklanka) śmietany 18%
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2Margarynę rozpuścić w rondlu na średnim ogniu. Lekko przestudzić.
3W osobnej misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru pudru.
4Do dużej miski wsypać mąkę, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, smalec, śmietanę, rozpuszczoną margarynę i drożdże roztarte z cukrem pudrem. Wyrobić ciasto.
5Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości około 0,5 cm. Pokroić w paseczki długości 15 cm i szerokości 1 cm. Posmarować białkiem i posypać żółtym serem.
6Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku aż ser się stopi i lekko przyrumieni.
Porcja dla:
10 osób