Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
80 min.

Paluchy dobre do barszczu czerwonego i jako przekąska na imprezach! Polecam!

Składniki:

  • 250 g margaryny lub masła
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g (3 szklanki) mąki
  • 250 ml (1 szklanka) śmietany 18%

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C.

2Margarynę rozpuścić w rondlu na średnim ogniu. Lekko przestudzić.

3W osobnej misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru pudru.

4Do dużej miski wsypać mąkę, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, smalec, śmietanę, rozpuszczoną margarynę i drożdże roztarte z cukrem pudrem. Wyrobić ciasto.

5Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości około 0,5 cm. Pokroić w paseczki długości 15 cm i szerokości 1 cm. Posmarować białkiem i posypać żółtym serem.

6Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku aż ser się stopi i lekko przyrumieni.

Porcja dla:

10 osób