Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Paluchy serowe z ciasta francuskiego to szybka i prosta przekąska na każdą okazję

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego Gouda
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • papryka słodka w proszku

Przygotowanie:

1Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.

2Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.

3Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”.

4Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką.

5Następnie piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 15 minut.

6Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Porcja dla:

12 osób